marți, 19 aprilie 2011

Fumezi de placere sau de nevoie? Scapa de fumat


Intotdeauna s-a dezbatut problema aceasta care priveste fumatul ca obicei sau ca dependenta si mereu se va vorbi despre acest lucru. Este o mare diferenta intre dependenta si obisnuinta, dependenta fiind mult mai grava, bineinteles, si o forma intensa a obisnuintei.



In timp ce de obiceiuri te poti lasa mai usor, pentru a scapa de dependenta e nevoie de eforturi mai mari. Cand stii ca esti dependenta de ceva, vei prezenta simptome fizice daca nu primesti „drogul”. Este nevoie de mult ajutor din exterior pentru asta, dependentele sunt greu de infranat si adeseori reapar in alta forma. Ai nevoie de un efort sustinut pentru a scapa de dependenta, nu doar de o vointa puternica, de aceea s-ar putea sa ai nevoie si de anumite medicamente sau suplimente pentru a te lasa de fumat, daca te-ai decis sa faci asta.

Pe de alta parte, obiceiurile sunt comportamente tipice asteptate de la tine. De exemplu, daca ai obiceiul sa iti asezi telefonul in buzunarul stang. Obiceiurile au si ele partea lor negativa. Si ele pot deveni intense si din fumatul ocazional poti sa ajungi o fumatoare clasica, ceea ce iti va ingreuna mult vointa de a scapa de dependenta.

Incet, obiceiul social de a fuma dintr-o tigareta aparent inofensiv va deveni un obicei permanent. Dintr-un obicei permanent va deveni o dependenta in care oricand ai un moment liber, instinctul iti spune sa iti aprinzi o tigara si nu te vei putea stapani.

Daca vointa ai, iti mai trebuie si alte ajutoare – fie prieteni care sa te sprijine, sa nu fumeze nici ei la randul lor, fie prin plasturi cu nicotina, fie pastile. In tigara, exista chimicalele numite gudron, nicotina, monoxid de carbon. Gudronul se depune pe peretii organelor afectate de fumul de tigara, iar nicotina este cea care provoaca dependenta si efecte secundare daca organismul invatat cu ea nu mai primeste nicotina. E bine sa te gandesti la motivele cele mai importante pentru a te lasa de fumat: iti afecteaza rapid pielea si deci, frumusetea, iti scurteaza anii de viata, iti afecteaza dintii si te predispune la riscurile bolilor cardiovasculare.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu